Wat zijn peelings en hoe werken zij?

Een peeling is een behandeling waarbij er op een gecontroleerde manier een dun laagje huid wordt verwijderd, waardoor oneffenheden worden verwijderd. Fijne rimpeltjes, acné of littekens worden minder zichtbaar. Een peeling werkt ook stimulerend op de levende cellagen van de huid en gaat het verouderingsproces tegen. Het is een goed middel voor huidverbetering en de diepere peelings zijn zeer goed werkzaam tegen pigmentvlekken.


Er zijn drie verschillende soorten peelings:

  • De mechanische peeling: hierin zitten korreltjes die dode huidcellen afschuren. Ze worden ook wel scrubs genoemd.
  • De enzymatische peelings: deze zijn eiwit splitsend; dode huidcellen worden los geweekt zonder te schuren. Ze zijn zeer geschikt voor de gevoelige huid.
  • De chemische peelings: dit zijn peelings op basis van zuren die een heel oppervlakkig laagje van de huid verwijderen. Dit klinkt wellicht eng, maar is het zeker niet!

 

De zogenaamde "chemische" peelings bevatten meestal AHA's (alpha hydroxy acids) ook wel fruitzuren genoemd of BHA's ( beta hydroxy acids). De peelings waar ik mee werk bevatten, afhankelijk van het huidtype, meestal melkzuur, glycolzuur, salicyzuur of trichloorazijnzuur. Ze worden gerangschikt van mild tot medium sterk.
Soms worden in een product verschillende peeling methoden gecombineerd. Bijvoorbeeld chemisch en mechanisch: Dit vindt u oa. terug in de Salicylic Exfoliater van Pascaud en het Total Resurfacing Mask van Image voor thuis gebruik.

 

Wat doet een Chemische Peeling?

Door middel van een etsende vloeistof/gel worden een aantal laagjes van de epidermis (opperhuid) weggehaald. De hoeveelheid laagjes hangt af van de soort peeling vloeistof, de concentratie en de pH. Er zijn oppervlakkige peelings, medium-diepe peelings en diepe peelings.
Ik beperk mij in de praktijk tot de oppervlakkige en medium-diepe peelings.
Afhankelijk van het huidprobleem wordt de juiste peelingstof gekozen. Ik werk zowel met de oppervlakkige peelings van Pascaud als van Image Skincare en de medium tot diepe peelings van Skintech.

 

Behandelindicaties

Huidveroudering, pigmentproblemen, zonneschade en acné zijn allemaal problemen die door de toepassing van een peeling te verbeteren.
Het resultaat is een fijnere, verbeterde huidstructuur, een frisse stralende huidskleur, minder pigmentvlekjes, verdikking van de lederhuid door aanmaak van collageen, minder fijne rimpeltjes en een diepe reiniging.
Een peeling kan toegepast worden op het gezicht maar ook op andere gebieden zoals handen en decolleté.

Gaat mijn huid na een peeling vervellen?

Bij de meeste peelings waar wij mee werken zijn oppervlakkig daarvan gaat de huid niet vervellen. U bent dus na een behandeling gewoon toonbaar en ziet er direct stralend en fris uit! Het zijn de zgn."lunchtime treatments". U kunt ze in een gezichtsbehandeling toevoegen of als een losse behandeling boeken.


Een TCA peeling ( soms gecombineerd met microneedling-> pixel peel) of de easy phen very light peeling, zijn diepere peelings.De diepere huidlagen worden daarbij vernieuwd. Daarbij heeft uw huid wel hersteltijd nodig. Na de behandeling gaat uw huid een bruine verkleuring vertonen. En zal vervolgens na enkele dagen gaan vervellen. In de regel is dit proces na 1 week tot 10 dagen voorbij en heeft u een stralend glad babyhuidje terug gekregen!

 

Doet het pijn?

Nee, maar de huid ervaart wel een tintelig/branderig gevoel. Hoe lager de pH en hoger de concentratie, des te meer meer deze tinteling wordt ervaren. De peelingstof wordt na een bepaalde inwerktijd geneutraliseerd, waardoor de tinteling verdwijnt. Na de behandeling voelt de huid weer normaal.

 

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

De meeste mensen zien al na de eerste behandeling dat de huid er stralender uitziet en beter aanvoelt. Voor een optimaal resultaat adviseer ik 6 behandelingen met de oppervlakkige peelings in oplopende sterktes om de twee weken. Daarna zijn onderhuidsbehandelingen aan te raden om de 4-6 weken. Overmatig zonlicht en roken hebben een nadelige invloed op het resultaat.

De diepe peelings worden alleen in de maanden oktober tot april uitgevoerd. Meestal is 1 behandeling voldoende, soms worden er meerdere geadviseerd afhankelijk van de indicatie en het gewenste resultaat.

 

Contra-indicaties?

Een peeling is een zeer veilige behandeling. U komt niet in aanmerking voor een peeling bij gebruik van Roaccutane, overgevoeligheid voor de peelingvloeistof (glycolzuur, melkzuur, salicylzuur), open huid, eczeem en een slechte wondgenezing.